VPS nedir?
Virtual Private Server (Virtual Dedicated Server olarak da adlandırılır), sunucu niteliğindeki bir bilgisayarın fiziksel donanımının mantıksal olarak bölümlenmesi sonucu ortaya çıkan her bir Sanal Sunucu’ya verilen genel isimdir.
Bu sanal sunucuların her birinin üzerinde, ayrı ayrı kendine ait mantıksal donanım bileşenleri vardır. Dolayısıyla, bir sanal sunucu aynı bir fiziksel sunucu gibi çalışarak, üzerinde güvenli ve yalıtılmış olarak işletim sistemi ve sunucu yazılımları barındırır. Bu sayede, tek bir fiziksel sunucu üzerinde, fiziksel sunucuların işlevlerini gerçekleştiren birden fazla sayıda sanal sunucu yaratmak mümkün olmaktadır.
Fiziksel bir sunucu bilgisayarını, mantıksal sunuculara bölümlemek için uygulanan metoda sanallaştırma (virtualization) denir. Amaç, sunucu donanım kaynaklarının tam kapasite ile kullanılmasını sağlamaktır. Sanallaştırma metodolojisi ilk olarak 1970’lerde IBM Mainframe sistemleri için geliştirilmiştir.
Günümüzde Intel ve AMD tabanlı sunucuların desteklediği çoklu çekirdek işlemci yapıları ve hem işlemci hem de hafıza modüllerinde ulaşılan yüksek çalışma frekansları, işletim sistemi ve sunucu yazılımlarının kullanabildiğinden daha fazla donanım kaynağı sağlamakta, böylece sanallaştırmanın performanslı ve yaygın olarak kullanılmasına imkan vermektedir.
VPS sunucu nedir?
Günümüzde bilgisayarların hardware denen fiziksel kaynaklar açısından çok gelişmiş olması bir fiziksel bilgisayar içerisine birden fazla bilgisayar kurmaya yarayan virtualization programlarının çıkmasına yol açmıştır. Böylece ram, cpu ve hard disk gibi kaynakları çok fazla olan bir bilgisayara (sunucuya) virtualization programı kullanarak çok sayıda bilgisayar kurabilirsiniz. Bu kurulan bilgisayarlar fiziksel sunucunun kaynaklarını paylaşırlar.
Örnek olarak 10 GB ram kapasitesine sahip bir sunucu içerisine her biri 1 GB ram kullanan 10 bilgisayar kurulabilir. Bu kurulan bilgisayarlar gerçekte fiziksel bir görünüme sahip olmadıkları için sanal bilgisayar olarak adlandırılırlar. Kapasiteleri dahilinde gerçek bilgisayardan işlev açısından farkları yoktur. Her birine işletim sistemi yükleyebilir, birbirlerinden bağımsız olarak açıp kapatabilir ve değişik programlar çalıştırabilirsiniz.
VPS sunucu faydaları nelerdir?
Performans: Klasik web hostinglerde, sunucudaki bir web sitesi büyük miktarda sunucu kaynaklarını tüketebilir. Bu yüzden siteniz yavaşlayabilir, ya da tamam kapanmasına neden olabilir. Vps sunucularında bu engellenmiştir. Çünkü her vps sunucusu ayrı bir sunucu gibi çalışır. Diğer sunuculardan etkilenmez.
Özelleştirme: Her Vps gereksinimleri ne olursa olsun, teknik özelliklerin tamamını özelleştirebilirsiniz. Kontrol paneli kullanarak, ne kadar bellek ihtiyacınız var, ne kadar sabit disk boyutuna ihtiyacınız varsa ayarlayabilir ve istediğiniz uygulamaları yükleyebilirsiniz.
Ölçeklenebilirlik: Sanal özel sunucular büyümeye uyumludur, klasik web hostingler de büyümek zordur.
Kontrol: Klasik web hosting sunucuları son kullanıcılara sadece web hosting işlemlerleri yapabildiği bir kontrol seviyesi sunmaktadır. Bir vps sunucu ile her şeyi sorumluluğu, sunucu sahiplerine verilmiştir:
Root erişim.
Yazılım yüklemek veya kaldırmak.
Konfigürasyon dosyaları üzerinde tam kontrol.
Bağımsızlık: Paylaşılan web hosting hesaplarıyla IP adresi veya dosya erişimi eklemek için servis sağlayıcı üzerine gitmek gerekir. Vps ile bunları yapmanıza gerek yoktur. Her VPS sunucu ile sanal bir bölümü, gerçek bir sunucu gibi sistem yöneticisi tarafından kontrol edilebilir anlamına gelir ve gerektiğinde IP adresleri eklemek veya sunucu yeniden başlatabilirsiniz.
Maliyet: Maliyet söz konusu olduğunda, Vps sunucular, büyük paylaşım yapan hosting hesaplarıyla aynı ücrettir ve dedicated sunucudan biraz daha pahalıdır.
Güvenlik: Vps bütün kontrol sizdedir, artık sunucu üzerinde başka bir kullanıcı, ya da müşterinin ne yapacağından endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü sunucu size ait ve dosya erişimini sadece siz yapabilirsiniz. Vps sunucular, paylaşılan web hosting ve dedicated sunucular arasında mükemmel bir geçiştir. Kendiniz gerçek bir sunucu yönetme fikrine hazır iseniz, birçok web hosting firması tam olarak yönetilen Vps sunucu hizmeti sunmaktadır.