Sudoku nedir?
Bir Japon zeka oyunu olan sudoku, adını “Sayılar tek olmalı” anlamına gelen “Suuji wa dokishin ni kagiru” kelimelerinden almıştır.
Oyuna “rakam yerleştirme” de denmektedir. Bu bulmaca türü beyni zinde tutmak ve hafızayı geliştirmek için oldukça faydalıdır.
Sudoku nasıl oynanır? Sudokunun kuralları nelerdir?
Oyunda amaç her birinde 9 kare bulunan 9 satır ve 9 sütundan oluşan boşluklara 1’den 9’a kadar olan rakamları birbirleriyle çakışmayacak biçimde yerleştirmektir.
Oyun kuralı gereği her satırda ve sütunda rakamları yalnızca birer kere kullanabilirsiniz. Her rakam en az bir kere kullanılmalıdır.
Sudoku çeşitleri nelerdir?
50’ye yakın çeşidi olsa da en çok bilinen çeşitleri Klasik Sudoku, Bölgesel Sudoku, Ardışık Sudoku, Ardışıksız Sudoku, Multi Sudoku, Zincir Sudoku’dur.
Ayrıca boyutlarına göre de değişik biçimlerde oynanabilirler. Sık rastlanan boyutlar 4×4, 6×6 ve 9×9’dur. Her birinde sırasıyla 16, 16 ve 81 kare bulunur ve kurallar aynıdır. 4×4’lük sudokuda 1’den 4’e kadar olan rakamları, 6×6’lık sudokuda ise 1’den 6’ya kadar olan rakamları karelere yerleştirmek gerekmektedir.
Sudoku nasıl bulunmuştur?
Sudokunun temelleri İsviçreli matematikçi Leonhard Euler’in 1783 yılında geliştirdiği ‘Latin Karelerine’ dayanmaktadır.Daha sonra emekli mimar ve bulmaca yapımcısı Howard Gans bu kareler üzerinde çalışmış ve oyunu modern haline uyarlamıştır.
Sudokuya ismini veren ise Japon bulmaca dergisi Monthly Nikolist’in kurucusu Maki Kaji’dir. Bulmacanın modern formu ilk kez 1984 yılında bu dergide “Suuji wa dokushin ni kagiru” adıyla yayınlanmış, sonradan sudoku ismini almıştır.
Kaynaklar:
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/the-man-who-invented-sudoku-490664.html