Makro nedir?
Makro kavramı'nın 2 tür anlamı vardır o yüzden makro kavramını anlam ayrımı olarak incelemeliyiz. Sözlükte makro kelimesi “Büyük, çaplı, mikro karşıtı” gibi anlamlara gelmektedir.
Fotoğrafçılıkta makro
Makro kavramı doğadaki küçük objelerin 1x ya da üstü yakınlaştırma oranıyla çekilmiş fotoğraf makinesinin algılayıcısının boyutunu doldurarak fotoğraf çekme olayına verilen isimdir.
Yani küçük nesneleri birer büyük nesneymiş gibi tüm ayrıntılarıyla büyük boyutta fotoğrafını çekmek anlamına gelir. Her fotoğraf makinesiyle makro çekimi yapılamaz.
Makro çekimler için özel makro objektifleri bulunmaktadır. Profesyonel makinalar ile bu tür objektifler kullanılarak makro çekimler yapılabilir.
Makro objektifler sayesinde küçük bir böceğin bile fotoğrafını ayrıntıları belli olacak derecede ve büyük boyutta çekebilirsiniz.
Makro objektifi bulunan markalar
1. Canon
2. Fujifilm
3. Sigma
4. Tamron
5. Tokina
Makro objektifi fiyatları
Makro objektiflerinin 850 TL ile 4500 TL arasında fiyatları bulunan çeşitleri bulunmaktadır. Makro objektiflerin odak uzunluğu, görüş açısı vb. gibi özellikleri makro objektirflerin fiyatlarını belirleyen etmenlerden biridir.
Makro modu nedir?
Profesyonel fotoğrafçıların haricinde amatör fotoğraf tutkunlarıda makro fotoğraf çekme eğilimi gösterirler. Kullanıcıların bu ihtiyaçlarına biraz olsun cevap verebilmek için amatör kullanıcılara hitap eden dijital fotoğraf makinelerde “makro modu” adı altında bir çekim modu bulunur.
Office programlarında makro
Microsoft Word, Excel gibi office programlarında elle tek tek yapılan işlemlerin yazılına küçük bir program aracılığıyla kısa bir sürede ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayan programcıklara “makro” denir.
Office programlarında makrolar hangi dille yazılırlar?
Office programlarında makrolar Visual Basic programlama diliyle yazılırlar.
Office programlarında makro kullanmanın avantajları
1. Zaman kazandırır.
2. Emek israfını önler.
3. Yapılacak işin çok hızlı bir şekilde yapılmasını sağlar.
4. Office kullanıcısını başka işlerede zaman ayırmasına olanak tanır.
5. Kişiyi rutinlikten kurtarır.
Office programlarında makro kullanımı güvenlik zaafiyeti taşır mı?
Evet böyle bir gerçek bulunmaktadır. 3. kişilerden alınan yada internetten indirilen makrolar zararlı yazılımlar taşıyabilir. Makrolarınızı mümkün olduğunca kendiniz yazmaya çalışın eğer yazamıyorsanız, 3.kişilerden aldığınız makroları virüs programlarıyla taratın.
Makrolardan zararlı yazılım makrolar çalıştırılmadan bulaşmazlar. Makroların çalıştırıldığı zaman office programı size çalıştırmak istiyormusunuz diye sormaktadır. Kabul ederseniz makronuz çalışır.
Microsoft, belgelerinizin güvenliği hakkında şöyle diyor; “Sisteminizi ve dosyalarınızı korumak için, bilinmeyen kaynaklardan gelen makroları etkinleştirmeyin.”
Office programlarınızdaki makro güvenlik seviyesini “orta seviye” olarak ayarlayın. Bu seçenek, makro içeren bir dosya açtığınızda makroları etkinleştirme ve devre dışı bırakma olanağı sunarken istediğiniz makroyu çalıştırmanıza da izin verir.
Hangi programlarda makro kullanılabilir?
1. Word
2. Excel
3. Powerpoint
4. Visio
5. Access
6. FrontPage