Ftp Nedir? Ftp Ne demek? – Bilgi Anahtari

FTP nedir?

File Transfer Protocol ya da kısaca FTP, internet gibi bir ağda yer alan bir bilgisayardan dosya transfer etmeye yarayan ağ protokolüdür.

Bir bilgisayardan bir başka bilgisayar yada server arasında bağlantı kurma ve dosya paylaşım işlevi görür. Bu protokol TCP üzerinden çalışır. Bir FTP istemcisi, FTP sunucusuna bağlanarak dosya transfer edebilir, silebilir veya değiştirebilir. Günümüzde her işletim sistemi üzerinde çalışan FTP istemcisi yazılımlar bulunmaktadır. En çok tercih edilen FTP yazılımları şunlardır; SmartFTP, FlashFXP, Cute FTP ve Filezilla.

FTP yazılımları Client (kullanıcı) ve Server (sunucu) taraflı olmak üzere ikiye ayrılır. Sunucu tarafındaki yazılım FTP portunu dinleyerek erişim izni olan Client' lardan transferi kabul eder. Günümüzde hemen hemen tüm Browserlar FTP sunucularına client olarak bağlanabilmektedirler. Tarayıcınızın adres çubuğuna “ftp://” ile başlayan bir ftp adresi girdiğinizde bu adresteki sunucuya erişim hakkınız varsa bağlanabilirsiniz.

Ftp kullanmak için, bir bilgisayarınız ve uzakta bulunan bir host’unuz olmalıdır. Bu hostunuza ait ftp adresi (örn; ftp.tambilgi.net), kullanıcı adı (örn; tambilgici) ve şifreniz olmalıdır. Bunlar size satın aldığınız hosting firması tarafından iletilir.

Bir dosyayı ftp ile bir başka TCP/IP ağı üzerinde bulunan kullanıcıya göndermek için o ağda bir kullanıcı adı ve bir de şifre gerekmektedir. Bazı sunucular kullanıcı adı ve şifre olmadan her kullanıcıya erişim izni verir >> Anonim FTP (Anonymous FTP). Kullanıcı adı kısmına anonymous ve şifre kısmına mail adresinizi yazarak bağlantıyı gerçekleştirebilirsiniz.

Ftp dosya transferi yada komut transferi için farklı portlar kullanılır. Varsayılan port 21 dir. Genellikle port kısmı boş geçilir, eğer sizden port isteniyorsa ve kullanım amacınız dosya transferi gibi birşeyse 21 yazabilirsiniz. Kabul etmiyorsa hosting firmanız ile iletişime geçerek port numaranızı öğrenebilirsiniz.

FTP işlemleri nasıl yapılır?

Her web sitenin bir ftp adresi vardır. Bu adresle bağlantı kurabilmeniz için hosting satın aldığınız firma tarafından kullanıcı adınız ve şifreniz gönderilir. Bu adreslere bağlanabilmek için çeşitli programlar var Cute FTP, WSFTP bunlardan en popüler olanlarıdır.

Ftp tam anlamıyla anlatacak olursak Web sitenizde yayınladığınız yayınlar resim, müzik, video, flash vb bütün veri arşiviniz burada saklanır. Kullanacağınız herhangi ftp programıyla bu dosyalara ulaşabilirsiniz.

Web üzerinden FTP nasıl ulaşabiliriz?

Web üzerinden FTP sunucunuza ulaşabilmeniz için Hosting firmanızın size göndermiş olduğu FTP Host olarak (84.51.**.**) gibi bir ip numaranızı kullandığınız tarayıcıya yazarak, girişte kullanıcı adı ve şifrenizi isteyecektir uygun yerleri doldurduktan sonra FTP alanınıza ulaşmış olacaksınız.

Bazı FTP Komutları

Cd: Dizin değiştirme (cd ) (cd .. : bulunulan dizinden bir öndekine geçme)

Pwd: Bulunulan dizinin ismini verir

Dir: Bulunulan dizindeki dosyaları listeleme

ls: Bulunulan dizindeki dosyaları kisa olarak listeleme (Örnek kullanımlar : ls -lr : ayrıntılı, tersten alfabetik listeleme; ls -lr |more : sayfa sayfa listeleme (dizin içinde cok fazla sayıda dosya varsa bu kullanım oldukça yararlıdır))

Get: Dosya alma (get (). ( seçimliktir, kullanılmayabilir. Bu durumda dosya_adı aynen kullanılacaktır.

Put: Dosya gönderme (put ()

Mget: Birden fazla dosya almak istendiğinde kullanılır. Örnek kullanımlar: mget *.zip, mget a*.* vb..

Mput: Birden fazla dosya göndermek istendiğinde kullanılır.

Ascii: Dosya aktarımlarında aktarım modu olarak ASCII kullanılacağını belirtme.

Binary: Dosya aktarımlarında aktarım modu olarak BINARY kullanılacağını belirtme. Arşiv dosyaları (zip, arj, z, zoo, hqx vb), calıştırılabilir programlar (.exe, .com), resim formatlı programlar (gif, jpeg vb) FTP ile alınmadan/ya da gönderilmeden önce mutlaka bu komut verilmelidir.

Delete: FTP yapılan yerde bir dosyayı silme (delete , eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur) mkdir : FTP yapilan yerde yeni bir dizin oluşturma (mkdir , eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur)

Rmdir: FTP yapılan yerde boş bir dizini silme (rmdir , eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur) help : Kullanılabilecek komutlar ile ilgili bir yardım ekranı çıkarır.

Lcd: FTP ortamından çıkmadan, kendi makinanızda dizin değiştirmenizi olanaklı kılar.

Close: FTP ortamından çıkmadan, sadece ilgili bağlantıyı kapatmak için kullanılır.

Qquit: FTP ortamından çıkmak ve bağlantıyı kapatmak için kullanılır (bye komutu da aynı işi görür).

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.